Jeśli chcesz zamówić sól kłodawską niejodowaną, koniecznie sprawdź superbutelki.pl.
Sól to składnik potrzebny do właściwego działania organizmu człowieka. Jakie zalety posiada sól kłodawska oraz sól himalajska? Czemu warto wykorzystywać je w kuchni?
Sól himalajska – jakie pierwiastki zawiera?
Sól kuchenna to jeden z najlepszych dodatków, który doskonale podkreśla smak posiłków. Pomimo, że nadmierne użycie soli może mieć negatywne oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozważne ilości (w granicach 6 g w ciągu 24 godzin) są konieczne dla prawidłowego działania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas wszak w sód, to jest w pierwiastek odpowiedzialny za gospodarkę wodną oraz podtrzymanie poprawnego ciśnienia we krwi. Jednym ze zdrowych typów soli jest sól himalajska czerpana ze pokładów liczących 250 mln lat. Produkt ten zawiera wiele potrzebnych pierwiastków i minerałów, takich jak cynk, żelazo czy selen, a przy tym jest pozbawiony szkodliwych zanieczyszczeń i komponentów, takich jak metale ciężkie. Różowa sól himalajska wspaniale wpływa na smak dań i jest dostępna zarówno w formie dużych, jak i niewielkich kryształków.
Sól kłodawska – używana nie tylko w przemyśle spożywczym
Sól kłodawska natomiast to artykuł o wysokim stopniu czystości – zawiera ok. 97% chlorku sodu i jest wspaniałym dodatkiem do domowych przetworów. Jest m.in. kopalnią wapnia, potasu czy cynku, a więc pierwiastków niezbędnych do utrzymania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska wydobywana jest w kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie poddaje jej się ługowaniu, dlatego nie traci swoich właściwości i jest bez problemu przyswajana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest często stosowana nie tylko w gastronomii, ale także sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]