Więcej o soku z kiszonej kapusty na https://superbutelki.pl/pl/c/Soki/118.
Artykuły fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan ponownie wracają na nasze stoły. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają też inne, przedtem mniej popularne warzywa oraz owoce. Pisząc o zdrowotnych walorach fermentowanego jedzenia nie można nie wspomnieć też o napojach takich jak kwas chlebowy, maślanka albo wszelkiego rodzaju soki i zakwasy z kwaszonych warzyw. Zwłaszcza te ostatnie są godne uwagi – pomagają w nieskomplikowany i szybki sposób wprowadzić do naszego ciała witaminy potrzebne dla jego prawidłowego działania.
Sok z kapusty kiszonej i buraków – jakie składniki w nich znajdziemy?
Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający dużo związków mających korzystny wpływ na nasze samopoczucie. Głównym komponentem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za fermentację. Sok z buraków, kapusty bądź inny kwaszonek to też doskonałe źródło witamin. Warte uwagi jest głównie wysokie stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – zaledwie pół szklanki tych soków zawiera jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek warto też pić z uwagi na obecność witaminy K i E, witamin z grupy B, a także znaczne stężenie soli mineralnych.
Z jakiego powodu należy pić sok z kapusty kiszonej?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, z powodu obecności bakterii kwasu mlekowego pożytecznie oddziałuje na pracę jelit oraz nasz układ odpornościowy. Na dodatek liczne witaminy usprawniają działalność układu nerwowego, łagodzą objawy cukrzycy, depresji i szkorbutu, a także pomagają poradzić sobie z wyczerpaniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki winny oprócz tego sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak np. refluks czy wrzody dwunastnicy. Stanowią one też ochronę w trakcie terapii antybiotykami i wzmacniają apetyt.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]