Jednym z najbardziej stabilnych chemicznie materiałów jest stal nierdzewna. Nie wchodzi w reakcje z kwasami, nie rdzewieje i zachowuje swoje właściwości nawet w ekstremalnych temperaturach. Jest to zasługą zawartego w niej chromu, który przy kontakcie z powietrzem wytrąca się ze stopu i formuje na powierzchni niewidoczną warstwę. Zabezpiecza ona stal przed szkodliwym działaniem rozmaitych substancji chemicznych, jak również polepsza jej wytrzymałość na nieprzychylne warunki. Dzięki tym właściwościom zbiorniki ze stali nierdzewnej są używane w wielu sferach przemysłu.
Zbiorniki nierdzewne w przemyśle kosmetycznym
Z uwagi na to, że stal nierdzewna nie reaguje z związkami chemicznymi używanymi w procesie wytwarzania kosmetyków, wyprodukowane z niej zbiorniki są szeroko stosowane w tym przemyśle. Służą one zarówno do magazynowania znacznych ilości ukończonych już mieszanek, jak i w procesie produkcyjnym. Wspomniane wyżej cechy sprawiają, że zbiornik nierdzewny jest również idealnym rozwiązaniem dla branży chemicznej oraz zakładów produkujących i przetwarzających paliwa.
Zbiorniki nierdzewne dla sektorze spożywczym
Zbiornik stalowy jest często wykorzystywany w rozlicznych firmach z szeroko pojętej branży spożywczej – w zakładach przetwórstwa czy też placówkach gastronomicznych. W piekarniach, browarach czy gorzelniach wszędzie spotyka się zbiorniki fermentacyjne także wyprodukowane z tego stopu. Usługi podmiotów zajmujących się produkcją zbiorników ze stali nierdzewnej cieszą się zainteresowaniem branży spożywczej przede wszystkim dlatego, że na takich zasobnikach nie zbiera się nalot, który mógłby sprzyjać skażeniu ich zawartości dzikimi drożdżami bądź drobnoustrojami.