Dowiedz się więcej o czepku ochronnym na globalhygiene.pl.
Zagwarantowanie wysokich standardów bezpieczeństwa w czasie wytwarzania artykułów spożywczych wymaga, by załoga linii produkcyjnych nosiła stosowne ubranie ochronne, które zapobiega przedostaniu się kawałków ciał obcych do wytwarzanych artykułów. Jednym z kluczowych elementów takiej ubiorów roboczych są czepki oraz maseczki higieniczne, przykrywające głowę pracowników.
Z czego wytwarza się czepki i kominiarki ochronne?
Kluczową rolą artykułów zakrywających głowę członków załogi, jest zapobieganie dostaniu się pojedynczych włosów do wytwarzanej żywności. Zarządcy przedsiębiorstw przetwórczych zaopatrują swoich pracowników w rozmaite nakrycia zakrywające włosy oraz twarz. Okrycia te wytwarzane są z reguły z polipropylenu, czyli PP, który cechuje się odpowiednią przepuszczalnością powietrza, a przy tym może być szeroko używany w branży spożywczej, także do produkcji opakowań. Z polipropylenu wytwarza się między innymi kominiarki zakrywające znaczną część głowy oraz czepki ochronne. Te pierwsze występują także w wariancie z dodatkową maseczką zakrywającą usta i nos osoby. PP można farbować, wobec tego kominiarki i czepki ochronne z niego wykonywane, można nabyć w kilku kolorach, co zapewne docenią właściciele przedsiębiorstw, którym zależy na spójności wizerunkowej marki. Tymczasem czapki ochronne (także te z daszkiem) produkowane są z bawełny i przędzy akrylowej.
Ochrona głowy to również osłona twarzy – maseczki jednorazowe
Maseczki tworzą kolejną ochronę w trakcie produkcji. Obniżają one możliwość przedostania się do żywności cząsteczek śliny. Maski zasłaniające twarz to wyroby jednorazowego zastosowania. One również wyprodukowane są z włókniny polipropylenowej, która nie wywołuje reakcji uczuleniowych, nie pyli się i jest niezmiernie lekka. W zależności od potrzeb, maski stosowane w sektorze spożywczym mogą być jedno-, dwu- lub trzywarstwowe. Dla panów noszących zarost dostępne są z kolei specjalne maseczki przykrywające całą żuchwę sięgające nad górną wargę.
Lokalizacja:
Global Food Hygiene D.Urbański Spółka Komandytowa
Kuśnie 41D
98-200 Sieradz
Tel.: +48 43 827 36 66
E-mail:
[email protected]