Nie jesz kiszonej kapusty? Szkoda, bo to samo zdrowie!

9 czerwca 2022

Jeśli chcesz kupić kapustę kiszoną w worku foliowym, koniecznie wejdź na artmankiszonki.pl/pl/c/Kapusta-kiszona/14.

Charakterystyczny smak kiszonej kapusty jest istotną częścią środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona komponentem licznych dań i przeciętny Polak bardzo często widzi ją na talerzu. I popieramy to, bo kiszona kapusta to wyjątkowo zdrowe pożywienie.

Kapusta kwaszoną – czemu warto jeść?

Kapusta kwaszona, czy też kiszona, jako że te przymiotniki stosuje się na zmianę, to jeden z tych produktów żywnościowych odkrytych za sprawą szukania przez człowieka sposobu na długie magazynowanie pokarmów. Cienko poszatkowane liście białej kapusty stają się przydatne do spożycia przez wiele miesięcy na skutek wystawienia na działanie fermentacji mlekowej. W dawnych czasach konsumowanie kwaszonej kapusty pozwalało uzupełnić potrzebne minerały czy witaminy, których zdobycie podczas zimy było o wiele trudniejsze niż obecnie. A wypada zaznaczyć, iż kiszona kapusta posiada sporo substancji istotnych dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To kapitalne źródło witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia, witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz wykazującej między innymi właściwości antybakteryjne i przeciwbólowe, jak również witaminy A. W produkcie tym znajdują się także inne kluczowe dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (przykładowo B9, B5, B3). Co więcej, kapusta kiszona to źródło między innymi kwasów tłuszczowych omega-3, wapnia i potasu. Równocześnie to żywność niskokaloryczna, toteż zaleca się jej konsumpcję osobom trzymającym dietę.

Jak wykorzystuje kapustę kwaszoną w kuchni

Kwaszona kapusta na naszych stołach spotykamy jako bazowy składnik dań, jak i jako dodatek do nich. Nieprzetworzoną na ogół je się ją w postaci surówki z cebulą lub marchwią, która pasuje do potraw z ziemniaków oraz ryb, a niekiedy na słodko – z dodatkiem szczypty cukru. To również składnik, który wyśmienicie harmonizuje z borowikami oraz czerwonym mięsem, dlatego robi się z niej farsz do łazanek, pierogów i krokiecików. Naturalnie, bez kapusty kwaszonej nie istniałyby najlepsze polskie dania – kapuśniaka, góralskiej kwaśnicy albo bigosu.

Zasadniczo każdy kucharz ma własny sposób na kwaszoną kapustę, aczkolwiek obecnie z rzadka przygotowuje się ją w domu, ponieważ nie ma już potrzeby magazynowania pożywienia na czas zimy. Kapustę kiszoną w niewielkich i dużych pojemniczkach bez przeszkód dostać można w dowolnym sklepie osiedlowym, a nawet można złożyć na nią zamówienie przez internet. Producenci mają w swojej ofercie także kapustę kiszoną z certyfikatem eko.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

You May Also Like