Kwaszone ogórki i ich wpływ na nasz organizm

26 lutego 2023

Potrzebujesz ogórków kwaszonych? Wejdź na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Ogorki-kiszone/13.

W zupie, na kanapce, w sałatce warzywnej bądź jako surówka do drugiego dania – kiszone ogórki w naszej kuchni podajemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. Nie powinno to zadziwiać, bowiem kiszonki są równie zdrowe, co smaczne.

Ogórki kiszone – ukiś je sam albo kup gotowe

Kwaszone ogórki to warzywa, które wystawiono na działanie naturalnego procesu fermentacji. Ich przyrządzanie jest niesłychanie proste. Używa się do tego beczułek z drewna lub pojemnych kamiennych garnków, w których ogórki zalewa się solanką. Następnie pozostawia się pojemnik na minimum 2 tygodnie w chłodziena tak długo, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje warzywa. Miłośnicy niezbyt kwaśnych smaków mogą zjeść kwaszonkę już po paru dobach – takie ogórki zwiemy „małosolnymi”. W podstawowym przepisie do zalewy wraz z ogórkami wrzuca się koper oraz ząbki czosnku, jednak walory smakowe ogórków kiszonych można wzbogacić także innymi dodatkami, m.in. cząstkami papryki, liśćmi czarnej porzeczki lub ziarnami czarnego pieprzu. Oczywiście nie każdy ma czas czy pod dostatkiem miejsca w kuchni, by na własną rękę zrobić takie kwaszonki. Nie każdy posiada również spiżarkę albo piwnicę, w której może magazynować przetwory w większych ilościach. Nie znaczy to jednakże, iż należy zrezygnować z ogórków kiszonych – w każdej chwili możemy kupić je w markecie na wagę lub w poręcznych opakowaniach, tj. w kubełkach z uchem czy w workach foliowych, które bez przeszkód zmieszczą się w lodówce.

Jakie witaminy i minerały znajdują się w ogórkach kiszonych?

Od setek lat znane jest przekonanie, iż sfermentowane warzywa zbawiennie wpływają na ludzki organizm. I tak jest w rzeczywistości, bo wespół z kiszonkami spożywamy dobroczynne kultury bakterii, które redukują pH przewodów pokarmowych oraz pozytywnie wpływają na ich florę, wspierając w konsekwencji procesy trawienne. Jednak to nie wszystko! Kiszone ogórki nie są kaloryczne (to ledwie 12 kilokalorii w 10 dag), a przy tym zawierają m.in. witaminę C, E i D, witaminy z grupy B oraz wiele minerałów koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, to np. wapń, magnez, żelazo, mangan czy potas. A co z zalewą po ogórkach kwaszonych? Jeżeli nie przeszkadzają kwaskowate smaki, zalecamy nie wyrzucać jej po spożyciu warzyw, tylko ją wypić lub dodać do zupy ogórkowej, bo w czasie kiszenia witaminy przechodzą po trosze do soku. Trzeba jednakże podkreślić, na kwaszonki powinny uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kiszonkach może znajdować się bowiem duża ilość soli.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

You May Also Like