Barszcz biały i żurek – zupy kojarzone z polską kuchnią

2 grudnia 2021

Obecnie z rzadka już zjadamy dwuposiłkowe obiady. Przez chroniczny braku czasu, co wywołuje konieczność ekspresowego nasycenia się, często porzucamy myśl o zupie, ograniczając się do potraw uprzednio podawanych przeważnie jako to większe danie. Jednakże typowo polskie zupy, takie jak barszcz biały i żurek, będą z nami jeszcze długo. Nawet jeżeli własnoręcznie gotujemy je już tylko okazjonalnie, to nadal są one stałym punktem w ofercie barów oraz restauracji z rodzimą kuchnią, a także są powszechnie stawiane na stołach w czasie świąt Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy.

Żurek a barszcz biały – Czy istnieje jeden kanoniczny przepis na barszcz biały i żurek?

Jeśli zapyta się obywatela polski o białą zupę gotowaną na mącznym zakwasie, to momentalnie przywoła on albo barszcz biały albo żurek. Mnóstwo osób wręcz nie rozróżnia, iż to dwa odrębne potrawy, stosując te nazwy zamiennie. Tymczasem tradycyjnie żurek przyrządza się na zakwasie z mąki żytniej, barszcz biały z kolei – na zakwasie na mące pszennej. To jednak nie wszystko, co odróżnia te zupy, chociaż trzeba wyraźnie zaznaczyć, że nie ma jednej obowiązującej receptury na barszcz biały i drugiej na żurek. Sztuka kulinarna jest przecież sztuką, a każda potrawa odzwierciedla kunszt kucharza oraz jego subiektywne preferencje. Co jednak da się wskazać to fakt, iż do barszczu białego na ogół dodaje się więcej grzybów i warzyw. Zabiela się go także najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu mącznego można zastosować sok z ogórków kiszonych albo z kapusty kwaszonej. Tymczasem z żurkiem sprawa jest bardziej skomplikowana, bowiem w ramach tej grupy zup wyróżnia się 3 rodzaje:
– gęsty, kwaśny żur gotowany zwykle z dużą ilością ząbków czosnku, także na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, podawany z ziemniakami;
– lekki, niezbyt zawiesisty żurek, zabielany szczodrze śmietaną i doprawiany sporą ilością majeranku, podaje się go najczęściej z chlebem i jajkiem;
– oraz zalewajkę – czyli zupę, w której pokrojone w kostkę kartofle gotuje się na zakwasie żytnim lub chlebowym.

Nie trzeba przygotować samodzielnie zakwasu na barszcz biały i żurek

Przyrządzanie zakwasu na wymienione powyżej zupy jest nieskomplikowane, jakkolwiek nie zawsze pierwsze podejście uwieńczona jest sukcesem. Na portalach kulinarnych opublikowano wiele instrukcji, jak zrobić zakwas, którymi warto się posłużyć. Używając jednakże samodzielnie zrobiony zakwas powinno się przewidzieć przyrządzanie zupy z parodniowym wyprzedzeniem. Dlatego, gdy chrapka np. na żur przyjdzie do was ni stąd, ni zowąd, warto kupić gotowy zakwas, który sprzedawany jest w praktycznych butelkach, które wystarczają na przygotowanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, i tych internetowych, jak i stacjonarnych, bez trudu znajdziemy zakwasy z mąki żytniej oraz pszennej, na bazie których ugotujemy smaczny biały barszcz i tradycyjny żurek staropolski bądź śląski.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

You May Also Like