Produkt drzewny, jakim jest tarcica, znajduje bardzo szerokie zastosowanie zwłaszcza w budownictwie, a także w produkcji artykułów do wykończenia wnętrz. Na zakres jej stosowania wydatnie wpływa fakt, iż produkt ten dostępny jest w wielu rodzajach, które określane są przez wymiary tarcicy.
Tarcica sucha i mokra, obrzynana i nieobrzynana
Zakłady drzewne oferują swym klientom rozmaite gatunki tego produktu drzewnego. Przede wszystkim spotkać można tarcicę mokrą i suchą. Tarcica sucha powstaje poprzez wcześniej przetartego z zastosowaniem pilarek okrągłego drewna. By pozbawić ją wilgotności, suszy się ją w specjalnych suszarniach komorowych. Ma to na celu nie tylko nadanie jej mniejszego stopnia wilgotności, co wyraża się w procentach, ale też odpowiednich właściwości, za jakie odpowiedzialny jest poziom wilgotności. Tarcica mokra zaś nie jest poddawana suszeniu. Tarcicę dzieli się także na obrzynaną i nieobrzynaną. Jak łatwo można wywnioskować, ten pierwszy rodzaj to tarcica poddana specjalnemu zabiegowi mechanicznemu, po zakończeniu którego wszystkie jej płaszczyzny są wyrównane. Tarcica nieobrzynana ma natomiast obrobione tylko dwie powierzchnie równoległe. Co więcej istnieje możliwość wytwarzania tarcicy w różnych rozmiarach. Z podstawowej postaci tarcicy powstają między innymi deski, łaty, bale, belki i listwy.
Tarcica – do czego jest używana?
Dobrej jakości tarcica, wytworzona z dobrego gatunkowo materiału i poddana pieczołowitej obróbce, wykorzystywana jest wszędzie tam, gdzie konieczne są duże walory wizualne i świetne parametry użytkowe. Natomiast tarcica prezentująca niższą jakość wykorzystywana jest przede wszystkim do produkcji papieru, a także w przemyśle budowlanym, na przykład do wytwarzania więźb dachowych oraz konstrukcji obiektów.